Monday, February 28, 2011

Lunch Kat Gerai Koboi...

Sabtu lepas aku n GBS (geng budak skolah) plan ke Pengkalan Balak, Melaka..aku x penah jejak kaki lg ke sana...and i'm soooo xcited!

Nak ke sana..kitaorg ikut PD..soo janji ngan GBS tunggu kat hentian PD..kebetulan smpai PD dah time lunch..agenda utama mestilah carik port utk isi perut....

Jumpa lah tempat nie...

Fullhouse..lokasi: dekat dgn marina bay PD..tepi jalan je kedainya..

Aku panggil gerai koboi coz diaorg suma pakai topi koboi..dari tukang masak sampai la ke waiter..tengok tuuu...

Specialty kat sini nasi kukus + ayam golek madu..ikan pun ada..kalo set ayam utk sorang makan 5 hengget jer..lepas tolak campur bahagi kitaorg order ayam 2 ekor + nasi utk 8 org makan..

Nampak cam sedap kan????..tapiiii mmg sedap pun...ayam dia rasa cam satay..sooo kalo g PD jgn lupe singgah..okayyyyy!!!

Kempen Sabtu Tanpa Beg Plastik...

Sekrg pegi mana2 kedai hari Sabtu mesti takda beg plastik..sebab tu aku suka kua shopping ari Ahad...:)

Baru2 ni pegi Giant Kelana Jaya..sampai2 je nampak ramai orang bwk beg nie...

toleh kiri kanan..sume dok gendong beg biru yg cun nih..mesti free..nak tanya malu plak.. smpai je entrance Giant nmpak diaorg dok agih2 kan beg..

rupa2nya x susah pun nak dpt..cuma tulis nama..add n hp no..dah bole dapat..best2..dan beg tu terus dirasmikan dgn brg2 yg dibeli kat Giant..

Close-up sket..

ooooo..Esso yg kasik..toche2..tapi I tetap setia ngan Shell walaupun selalu hantar peraduan menang RM30k dan x penah menang..masih ku setia..huhuhu...

Monday, February 21, 2011

Saje Nak Share...

Just wanna share this song..

Tengah giler lagu nie..by Super Junior boyband from Korea..like the rhythm and the dance move..lirik x paham..enjoy it very much! video

Dah dengar??

Best kan??

Saturday, February 19, 2011

Lunch Kat Rebung...

Korang penah g Rebung? alaaa..Restoran Chef Ismail tu lah..Kat sini food nya not bad laaa..mostly masakan kampung..semua ada...

Ni antara lauk yg aku ambik..x larat wooo nak amik semua..perut kecik..ini pun rasanya dah banyak...

yang ni pun..ntah ape nama masakan nie...

yang ni plak kwn aku amik..

Thursday, February 17, 2011

Tadaaaaa...

Tadaa..aku dah ada pasport..Ni pic aku n abah..pose bersama pasport yg baru siap..

Punyalah sengsara nak tunggu pasport tu siap..cuba tgk pic bwh nie..itu keadaan jbtn imigresen seremban pd hari Isnin sehari sebelum cuti Maulud Nabi..ingatkan x ramai..tapiii..

Kitaorg sampai dlm kol 10 pg lebih..kira dkt2 kol 11 lah..dah lah nak carik parking punyalah payah..dpt pun paking block kete org..jauh plak tu dari tmpt nak di tuju..tp dah alang2 nak buat pasport..redah je lah..
Sampai kat imigresen..tgk kat registration kaunter org dah ramai..dah lah staf diaorg sorang je kat kaunter..mana nak kasi borang..nak kasi no giliran..nak jwb soklan..sorang je yg buat..kat situ je aku dah geleng pale dah..fail!

Malas lah nak cite kes nak mtk borng diaorg layan x layan jer...skip!

Borang dah complete isi..rupa2nya kene photostat ic..kena plak aku turun bwh pegi photostat..sib baik dekat n x ramai orang..dah compem complete kena bg balik kat kaunter dpn baru leh dapat no...adussss..ikutkan je lerr..

Dapat no...1189,1190 & 1191 sbb pegi 3 org dpt 3 no lah..

Tgk kat skrin no..baru panggil no 1089..gilossss..lagi 100 org baru sampai turn kitaorg..


Muka akak aku boring tahap gaban nunggu turn..mana nak layan anak dia yg 2 org yg x reti nak dok diam..

Masa ni kitaorg g makan kat kantin..lapar bila pkkan nak kene tunggu lg 100 orang..

Tunggu punya tunggu..pukol 3 ptg bru no kami dipanggil..mcm2 rasa dah..nak muntah..panas..tension..all in one..

Urusan di kaunter..settle!..tapiiiii..kena tunggu lg 1 jam utk dpt pasport.. elehh..takat 1 jam tunggu no hal lah..aku dah tunggu 5 jam..ape lah sangat 1 jam..

Sambil tunggu..kami g kantin isi perut..then lepak2 jap kat bwh..lepas 1 jam naik semula..dan at last kami dapat our pasport!

Imigresen seremban please do something..please find another office with big space..with aircond..more seats with conducive environment so that the people's waiting will not feel bored..stress, hot....and segala mcm rasa. :(

Wednesday, February 16, 2011

Exhibition @ Mid Valley...

Lunch hour ari Jumaat sgt panjang..biasanya kitaorg kat opis x kua g mana2 pun..tido lagi best dr mengharungi kesesakan jalanraya kat PJ..tapi Jumaat kali ni plan nak ke MV ada exhibition..kawan aku ada bukak booth..

Kawan aku bukak booth ni..jual baju kurung siap..n tudung..hage xla mahal sangat..


Kat sini mcm2 ada jual..lupa plak nak snap gambar..mostly local product yg susah nak dpt kat pasaran biasa..pameran ni sgt bagus cuma kurang publisiti..aku dapat tau pun psl mmbr aku bukak booth kat sini..rasanya aku x nmpak pun any ad pasal this exhibition..sepatutnya organizer perlu promo lebih sikit kalo ada exhibition mcm ni coz akan membantu peniaga2 yg baru nak berniaga mcm my friend itu..:)

Saya Dah Ada Ini...

Ada ape??? Ini...

Dah lama aku ngidam nak beli laptop..bukan x mampu tapi rasanya cam x bape penting sgt lah benda nie..baru2 ni rasa cam nak beli plak..dan mmg aku tgh gile brand toshiba..x tau knp..tapi aku ni kalau dah berkenan tu..tu jugak lah yg aku nak...alhamdulillah..tercapai gak impian aku..

dan bila dah ada laptop..kenalah beli ini pulak...

Sekarang dua2 aku dah ada..kenalah rajin update blog...x rajin pun kena paksa gak diri ini..kalau x paksa xkan jadi..chaiyok!

Tuesday, February 15, 2011

Jalang2 ke Dungung..

Jalang2 Dungung sempena raya cina..Burok na rupa org nogori nak cakap Ganu..Nak dijadikan cite..sempena cuti panjang raya cina..ada sedara kenduri kat Dungun..mula2 plan nak pg..peh tu cam x jd plak..last2 terjadi jugak plan nak Dungun..

Berbekalkan Van Merc yg bole memuatkan max 14 org..mmg seronok berjalan2 bersama2 keluarga..
Masa ni dah siap2 nak gerak ke Ganu..dr Sban kami transit kat umah makcik di Kajang..sib baik dia prepare something for bfast..memang perut lapar giler...bila semua dah isi perut kami pun mulakan perjalanan..

tu acek aku..dia yg drive van nie..sian dia..masa pegi je gilir jap dgn my aunt..masa balik dia drive all the way from dungun..thanks bro!..aku x berani..van besa tu beb..

hentian pertama kami kat rumah cousin di Kemaman..dia jamu makang nasi dagang..sedap ingat kan dia yg masak..rupa2nya dia tempah..kensel nak puji..:)

dah pekena nasi dagang kami check-in homestay..inilah rupe h/stay kemamang..luar sgt la buruk..hehehe..dlm leh tahan lah..cuma agak bosan sket persekitarannya..nothing!


takde byk sgt xtvt yg bole buat kat sini..check-in..masing2 keletihan..dok relax2 sambil tgk tv yg x bape nak clear sgt gambrnya..
Malam pulak..kitaorg kua jalan2 cari makan..semua lapar + penat..kat kedai tu kami order ini..yummy!

Lepas makan..mata confirm la ngantuk..zzzzzz..esok start journey to Dungun...

Lama plak stop cite jln2 ke Ganu..takyah lah cite psl kenduri..standard lah wedding ada bride..groom..tetamu..the goodies..karoks..

Balik dr wedding along the road tu makcik aku sibuk nak beli akok..masa on the way pegi kenduri byk nmpk kedai2 jual akok..masa balik byk kedai dah tutup..sib baik ada satu2 nya yg bukak..smpai gak hajat mkcik aku nak mkn akok..

So kitaorg stop kat kedai nie..

Cara buat kueh nie lebih kurang buat baulu je..ada acuan..tuang tepung dalam acuan..then boh atas api..

Ni lah rupa akok..mahal gak 1=5o sen..dan rasanya sangatttt lah manis..

Tak sah kalau pg Ganu x beli kepok lekor..ni hentian kami yg seterusnya....

Ni aku jd model kepok lekor..:)


Hilang ingatan kejap..lupa plak yg aku x abis lagi review psl post ni..okeh kita continue...

Next stop..Pantai Mak Nik..kat Kemaman kalo x silap..pantai cantik n ombak besar..mula2 my bro n anak buah plan nak mandi..dah siap tuka baju pun..tgh syok2 lepak tepi pantai..ada sorang brother tu dtg bgtu jgn mandi kat situ..coz adik dia baru mati lemas smlm n diaorg sedara mara tgh tunggu 'body' adik dia x jumpa2 lagi... alamak!!!!..terkedu n masng2 terus stop mandi..

Pantai ni mmg ombak besar..cumanya aku x jumpa plak sign 'Larang Mandi' kat situ...????

Kat sini kitaorg benti gak..sebab????..ada mcm2 sebab...nak carik ole2 dr Ganu..so mulalah xtvt menhabihkn duit...

then benti sini plak..solat asar...

Last pit stop di Ganu..singgah kedai ni tuk isi perut sblum journey balik KL..

Lepas makan..kitaorg pun mulakan perjalanan...byk gak lah singgah bbrp hentian coz kesian my bro..dia drive sorng2 for sure penat kan..x kisah lah smpai kol bape..janji selamat..
Jalan jem kat h/way Karak pd jam 12 pagi..giler x giler..igtkan lalu pg2 cenggini jln clear..rupa2nya...

Alhamdulillah..akhirnya smpi kt umah my auntie..kol 1 pg lebih..lepas susun2 brg dlm kete..kitaorg terus gerak balik n9..end up sampai kg kol 3 pg..

Penat mmg penat..tapi sgt seronok bila skali skala dpt buat rombongan cik kiah bersama family tersayang..appreciated the time we've spend together..:)